# 0
Usturoi

Originar din Asia Centrala, usturoiul este unul dintre cele mai vechi plante din lume, cultivate cu mai mult de 5000 de ani in urma. Vechii egipteni au fost printre primii care au cultivat usturoiul, iar acesta era cel mai important in cultura lor. Usturoiul nu a fost considerat inca de atunci una dintre alimentele cu cele mai multe calitati. Tot in acea vreme, usturoiul a fost, de asemenea, onorat si de catre vechii greci si romani, ale caror sportivi au mancat usturoi inainte de evenimentele sportive, dar si de soldati inainte ca acestia sa mearga in razboi.

Pana in secolul al VI-lea i. HR., usturoiul a devenit celebru in China si India.

Usturoiul este o planta cultivata in multe tari datorita priprietatilor sale culinare si medicinale. Astazi, China, Coreea de Sud, India, Spania si SUA sunt printre cei mai importanti exportatori de usturoi.

Cu foarte mult timp in urma s-au descoperit proprietatile antimicrobiene ale usturoiului. In anul 1858 Lous Pasteur confirma acest lucru, iar in secolul 20, Albert Schweitzer la folosit pentru a trata dizenteria in Africa.

Compozitia usturoiului

Usturoiul este o sursa excelenta de mangan, vitamina B6 si vitamina C, proteine si tiamina (vitamina B1), minerale, seleniu, calciu, potasiu, fier si cupru.

28 grame de usturoi contin aproximativ 42 de calorii si 1,8 grame de proteine.

___

Recent, in compozitia de usturoi s-a descoperit si un alt element chimic, germaniu, care este cunoscut pentru proprietatile sale impotriva cancerului. In usturoi se gasesc peste 200 de compusi bioactivi, dintre care cei mai importanti sunt alina si alcina.

Selectarea si depozitarea

Pentru a pastra aroma si substantele nutritive continute in usturoi, nu trebuie neaparat sa fie proaspat. Acesta se gaseste, de asemenea, si sub forma de pulbere uscata sau pasta. Atunci cand cumparati usturoi este important ca acesta sa aiba o coaja robusta, nu moale, si sa nu fie inmugurit.

Usturoiul proaspat poate fi stocat in recipiente intr-un loc racoros si intunecat.

Usturoiul in bucatarie

In bucatarie, usturoiul este folosit adesea ca un condiment la prepararea de diferite mancaruri. In tara noastra, acesta este folosit foarte des ca pasta, zdrobit cu sare, fiind folosit ca ingredient atunci cand preparam ciorba de burta, piftie de porc, sosuri, la carne si tocanite. Pe langa acestea, usturoiul este una din principalele ingrediente ale muraturilor, fiind adesea combinat cu patrunjelul pentru a neutraliza mirosul.

Daca este gatit la o temperatura prea ridicata acesta se innegreste si devine amar.

Pentru a elimina mirosul intepator de usturoi de pe maini, frecati inainte mainile cu sare sau suc de lamaie, apoi dupa ce terminati spalati-le bine cu sapun.

Beneficiile usturoiului

Numeroase studii au demonstrat beneficiile consumului regulat de usturoi pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala, trigliceridele serice si colesterolului. Consumul regulat de usturoi poate ajuta, de asemenea, la stimularea si producerea de oxid nitric in peretii vaselor de sange. Substantele continute in usturoi pot ajuta, de asemenea, pentru prevenirea aterosclerozei si diabetului, precum si reducerea riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral. Un motiv pentru care usturoiul are atat de multe efecte benefice este capacitatea acestuia de a reduce cantitatea de radicali liberi in sange.

Usturoiul si ceapa contin compusi care inhiba enximele ce produc inflamatia. Acesti compusi anti-inflamatori, cu acid ascorbic, continuti in usturoi, ajuta si impotriva persoanele care au probleme cu astmul, precum si pentru a reduce durerea si inflamatia asociate cu osteoartrita si artrita reumatoida.

In plus, alcinina, unul din compusii cu sulf responsabili pentru mirosul caracteristic al usturoiului, este un agent antibacterian si antiviral puternic. Datorita acestui fapt, usturoiul este un antibiotic puternic si chiar si chiar este in compozitia unor medicamente.

Usturoiul, consumat regulat, reduce semnificativ riscul de anumite tipuri de cancer, in special cancerul din cavitatea bucala si faringe, esofag, cancerul colorectal de gat, cancerul de san, ovarian, de prostata, si reduce riscul de carcinom cu celule renale. Usturoiul ne protejeaza de asbest, care este, de asemenea, o substanta cancerigena.

Compusul cel mai puternic activ din usturoi, alcinina, ajuta in prevenirea cresterii in greutate.

Reactii adverse

Usturoiul nu ar trebui sa fie consumat de catre persoanele care au secretie gastrica ridicata, afectiuni ale rinichilor, ficatului sau fierei. Nu este recomandat in timpul alaptarii si sarcinii. Persoanele care au alergie la orice compus pe care il contine usturoiul ar trebui, de asemenea, sa evite in a-l consuma.

Etichete:
Ads
loading...

Leave A Response