Reteta tort opera de casa cu crema de cafea si ganache de ciocolata.

Tort “Opera”
___
Ingrediente
  • Foi:
  • 6 oua
  • 6 albusuri
  • 230 g migdale fin macinate
  • 50 g faina
  • 20 g cacao
  • 230 g zahar pudra
  • 2 linguri (25 g) zahar tos
  • 1 lingurita cu esenta de vanilie
  • 50 g unt topit cu 40-60% grasime
  • Sirop de cafea:
  • 100 g zahar tos
  • 120 g apa
  • 2 plicuri de cafea instant
  • Ganache de ciocolata:
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 280 ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
  • 50 g unt la temperatura camerei cu 40-60% grasime
  • Crema de cafea:
  • 6 galbenusuri
  • 200 g zahar tos
  • 2 linguri cu apa
  • 300 g unt cu 80% grasime
  • 2 linguri cu sirop de cafea
  • Decor:
  • cacao (optional)
loading...

Mod de preparare tort "Opera" cu crema de cafea si ganache de ciocolata:

Foi pentru tort opera:

Intr-un vas, mixeaza spuma cele sase oua, apoi pune esenta de vanilie.

Macina fin migdalele si adauga-le peste faina, impreuna cu zaharul pudra si cacaua.

Amesteca bine, apoi adauga amestecul peste cele sase oua batute spuma si mixeaza pana la omogenizare.

Separat, intr-un alt vas, bate spuma albusurile cu un praf de sare.

Adauga zaharul tos pus treptat pana cand se incorporeaza. Mixeaza pana cand zaharul s-a topit si vei obtine o bezea foarte tare.

Incorporeaza amestecul cu albusuri la cel pregatit mai inainte.

Dupa ce toate ingredientele s-au incorporat foarte bine pune untul topit si racit.

___

In tava de aragaz tapetata cu hartie de copt, pune 1/3 din compozitie.

Pentru a fi mai usor, poti sa imparti compozitia in trei parti egale (aproximativ 360 g fiecare).

Niveleaza deasupra si introdu tava in cuptorul preincalzit la 180° C, nu pe ventilatie.

Lasa la copt pentru 10-15 minute, timp in care prinde o usoara culoare pe margini. Atentie, nu trebuie sa fie tare!

Dupa ce s-a copt, lasa deoparte la racit si nu indeparta hartia de copt pana la momentul asamblarii.

La fel se procedeaza si cu restul compozitiei ramase.

La final vor fi trei foi de blat.

Sirop de cafea pentru tort opera:

Pune toate ingredientele intr-un ibric iar cand zaharul s-a topit indeparteaza de pe foc si lasa la racit.

Ganache de ciocolata pentru tort opera:

Pune smantana pentru frisca la incalzit, apoi indeparteaza de pe foc.

Atentie, nu trebuie sa fiarba.

Toaca ciocolata marunt si adaug-o impreuna cu untul moale peste smantana lichida calda.

Amesteca pana cand toate ingredientele s-au incorporat foarte bine.

In cazul in care smantana lichida s-a racit si ciocolata nu s-a topit complet, pune din nou pe foc pentru aproximativ un minut.

Lasa deoparte la racit.

Crema de cafea pentru tort opera:

Cu ajutorul unui mixer, mixeaza galbenusurile la viteza mica.

Topeste zaharul cu doua linguri de apa la foc mic, intr-un vas de teflon.

Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet, toarna in fir foarte subtire peste galbenusurile de ou, amestecand foarte repede cu mixerul la viteza mare.

Indicat ar fi ca siropul de zahar sa fie turnat mai aproape de paletele mixerului pentru a nu se intarii, dar nu pe palete.

In cazul in care se formeaza bulgarasi de zahar si sunt mici, pot ramane in compozitie, dar daca sunt mari se scot.

Bulgarasii mici de zahar sunt moi si dau un plus de savoare tortului. Nu au ce cauta in compozitie, dar daca apar de ce sa nu profitam.

Mixeaza timp de 10 minute pana cand crema devine foarte fina si se raceste.

Adauga untul moale, putin cate putin, mixand bine.

Chiar daca dupa ce ati pus tot untul pare a fi o crema moale, mixeaza in continuare pentru aproximativ cinci minute, timp in care crema capata o cu totul alta textura.

Pune la rece pentru minim 30 minute.

Asamblare tort opera:

In tava de aragaz tapetata cu hartie de copt aseaza prima foaie.

Cu ajutorul unei pensule de bucatarie unge foarte bine foaia cu sirop de cafea si adauga toata crema de cafea.

Aseaza a doua foaie de blat si unge-o si pe aceasta cu sirop de cafea. Distribuie uniform jumatate din crema ganache de ciocolata.

Niveleaza si pune la rece pentru minim 30 minute.

Dupa acest timp, aseaza cea de a treia foaie de blat si unge-o bine cu sirop de cafea.

Lasa putin pentru a absorbii tot siropul dupa care adauga restul de ganache de ciocolata din care se pastreaza trei linguri pline pentru marginile tortului.

Pune din nou la rece pentru minim 30 minute.

Taie tortul pe jumatate, iar una dintre bucati aseaz-o peste cealalta.

Cu un cutit tinut in apa fierbinte si sters taie marginile tortului dupa care adauga cele trei linguri cu ganache de ciocolata ramase.

Optional pudreaza tortul opera cu cacao.

Lasa la rece pentru minim trei ore sau chiar chiar peste noapte.

Autor: Silvia Andone

Acorda nota pentru reteta Tort “Opera”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 5,00 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response