Saramura de peste - reteta tradiotionala autentica, un adevarat rasfat pentru papilele gustative. La saramura de peste este foarte importanta carnea folosita, pestele fiind de preferat sa fie proaspat, nu congelat. Iese foarte delicioasa cu crap, dorada, somon, caras, biban sau platica.

Saramura de peste
___
Ingrediente
  • aproximativ 1.5 kg de peste proaspat (eu am avut dorada)
  • 3 rosii carnoase, bine coapte
  • un ardei gras
  • 1-2 lingurite cu rondele de ardei iute murat (sau proaspat)
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2-3 crengute de cimbru
  • 1-2 frunze de dafin
  • o lamaie taiata felii
  • sare si piper dupa gust
  • 2-3 linguri de ulei pentru uns pestele (sau slanina pentru uns gratarul)
loading...

Mod de prpearare saramura de peste:

Daca pestele este mai mare, taie-l in bucati potrivite, in caz contrar, il poti lasa intreg.

Unge pestele cu putin ulei ca sa nu se lipeasca de gratar sau, de asemenea, poti unge gratarul cu putina slanina.

Condimenteaza pestele cu sare si piper si lasa-l 15 minute deoparte.

Intre timp, aprinde gratarul si incinge grill-ul sau tigaia.

Gratarul trebuie sa fie bine incins cand pui pestele pe el.

Pestele trebuie fript pe ambele parti pana cand este bine rumenit.

Inainte de a-l intoarce asteapta sa se friga bine, altfel se va lipi de gratar si se va rupe.

___

Peste este gata cand simti ca se dezlipeste usor de gratar.

Odata cu peste, pune si rosiile si ardeiul gras la copt.

Cand sunt gata, decojeste-le si sfarama-le grosier cu furculita. Ideea e sa ramana si bucatele mai intregi de rosii si ardei.

Cat timp se frige pestele, pune apa la fiert pentru saramura si pentru mamaliguta.

Pentru saramura ai nevoie de 500-600 ml apa. De fapt, este nevoie de atata apa cat sa acopere circa 3/4 bucatile de peste.

Te poti orienta in functie de vasul in care vei scoate pestele fript.

In apa pentru saramura adauga sare, cimbru, frunzele de dafin si legumele coapte.

Lasa sa dea 2-3 clocote, apoi pune deoparte. Lasa sa se racoreasca timp de cinci minute si abia apoi adauga usturoiul si ardeiul iute dupa gust.

Aseaza pestele intr-un castron sau o tava mai adanga si toarna saramura peste el.

Pune din loc in loc feliile de lamaie. Acopera vasul cu capac sau cu folie de aluminiu si lasa 15 – 20 minute sa se imbine aromele si sa intre in peste.

Intre timp, pregateste mamaliguta.

Autor:  Roxy Roxana

Acorda nota pentru reteta Saramura de peste

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 4,67 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response