Prajitura Iris - o prajitura cu blat pufos de cacao, bezea cu nuca, crema fina si glazura de ciocolata. Este una dintre cele mai bune retete de prajituri de casa cu crema, deosebit de buna.

Prajitura Iris
___
Ingrediente
  • Blat:
  • 7 oua
  • 1 cana de zahar
  • 2 linguri de cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 5 linguri cu varf de faina
  • un varf cutit de sare
  • Bezea cu nuca:
  • 5 albusuri
  • 250 g nuca, alune sau migdale
  • 1 cana de zahar
  • 1 lingura cu varf de amidon de porumb
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf cutit de sare
  • Crema:
  • 5 galbenusuri
  • 250 g unt sau margarina
  • 500 ml lapte
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 si 1/4 cana de zahar
  • 2 linguri amidon de porumb
  • Glazura:
  • 250 g ciocolata neagra
  • 1 - 2 linguri ulei
  • *am masurat ingredientele cu o cana de 250 ml
loading...

Mod de preparare prajitura Iris:

Blat:

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza spuma albusurile cu un praf de sare si adauga treptat zaharul pana cand se formeaza o bezea tare.

Treptat incorporeaza galbenusurile.

Adauga faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si amesteca cu o spatula, doar cat sa le incorporezi.

Toarna compozitia intr-o forma cu dimensiunea de 25 x 35 cm tapetata cu hartie de copt.

Coace blatul la cuptorul preincalzit la 180° C timp de aproximativ 35 minute.

Bezea cu nuca:

Mixeaza albusurile cu un praf de sare.

___

Pune treptat zaharul si continua sa mixezi pana cand vei obtine o bezea tare.

Incorporeaza nuca tocata marunt, amidonul de porumb, faina si praful de copt.

Bezeaua cu nuca se coace in aceeasi tava ca si blatul de copt timp de aproximativ 30 minute.

Crema:

Mixeaza galbenusurile impreuna cu zaharul vanilat.

Adauga laptele si zaharul si continua sa mixezi.

Incorporeaza amidonul de porumb si pune amestecul la foc.

Crema se fierbe, amestecand continuu, pana cand se ingroasa, apoi se ia de pe foc.

Lasa crema sa se raceasca nu inainte de a o acoperi cu folie alimentara de plastic direct pe suprafata ca sa nu faca scoarta.

La crema racita complet incorporeaza untul si esenta de vanilie.

Glazura:

Topeste ciocolata la bain-marie si adauga uleiul.

Asamblare:

Sectioneaza blatul pe jumatate pentru a obtine doua foi de blat.

Pe una dintre foile de blat distribuie uniform jumatate din crema.

Aseaza bezeaua cu nuca si intinde crema ramasa.

Acopera cu a doua foaie de blat, iar deasupra intinde glazura de ciocolata.

Inainte de a portiona, pune prajitura la frigider timp de cateva ore.

Acorda nota pentru reteta Prajitura Iris

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 voturi, media: 4,21 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response