Reteta de zacusca de fasole boabe uscata pentru iarna (reteta traditionala). Este una dintre cele mai bune conserve. O reteta de zacusca de fasole din ardeal deosebit de gustoasa. Pe langa fasole uscata boabe, la reteta mai este nevoie de ardei capia copti, morcov si bulion de rosii.

Zacusca de fasole la borcan este perfecta pentru iarna. Fie ca este zi de post sau nu, desfaci un borcan de zacusca de fasole boabe si gata masa.

Zacusca de fasole boabe pentru iarna (reteta traditionala)
___
Ingrediente
  • 3 kg ardei capia sau gogosari
  • 1 kg ceapa
  • 500 g fasole boabe uscata sau 1 kg de fasole boabe fiarta, din conserva
  • 1 kg morcovi
  • 400 ml ulei
  • 1,5 l bulion de rosii sau 2 kg rosii proaspete
  • sare
  • boabe de piper
  • foi de dafin
loading...

Mod de preparare - cum se face zacusca de fasole boabe pentru iarna (reteta traditionala):

Pentru ca am folosit fasole boabe, uscata, am spalat-o in cateva ape si am pus-o la inmuiat cu o seara inainte de a face zacusca.

A doua zi, am fiert fasolea in trei ape.

Ardeii se coc pe tava aragazului, intorcandu-i din cand in cand.

Ca un truc, dupa ce i-am copt, i-am invelit cu folie de aluminiu si i-am lasat asa putin ca sa se inabuse. In acest mod ardeii se curata mai usor de coaja.

Indeparteaza cotoarele si semintele ardeilor copti, iar fasiile obtinute aseaza-le intr-o strecuratoare.

Sucul pe care il lasa nu se arunca. Eu i-am scurs ca sa ii pot macina mai usor, sa nu sara in toate directiile.

Pregateste si celelalte ingrediente.

___

Curata ceapa si morcovul.

Ceapa impreuna cu ardeii capia copti se dau prin masina de tocat carne, iar morcovii se rad pe razatoarea mare.

Fasolea fiarta se poate pasa cu un blender sau pur si simplu se lasa boabe. Eu am ales sa las fasolea boabe.

Cum si cat se fierbe zacusca de fasole boabe pentru iarna (reteta traditionala):

Am folosit o cratita mai mare pe care am pus-o pe o tabla, nu direct pe flacara aragazului.

Focul se seteaza la mediu spre mic.

Pune uleiul in cratita si caleste ceapa, respectiv morcovul ras.

Presara cu putina sare. In acest mod ceapa se inmoaie mai rapid.

Amesteca si supravegheaza pana cand ceapa devine sticloasa, avand grija sa nu se arda.

Pune in cratita si ardeii copti si macinati impreuna cu sucul pe care si l-au lasat.

Adu la punctul de fierbere.

Cand incepe sa clocoteasca pune si bulionul de rosii (reteta aici).

Daca nu aveti bulion, se pot folosi rosii proaspete date prin masina de tocata rosii care alege coaja si semintele.

Adauga boabele de piper si foile de dafin.

Amesteca continuu ca sa nu se lipeasca si fierbe din nou pana cand ajunge la punctul de fierbere.

Dupa ce a scazut cam cat am dorit (a durat vreo 20 de minute) am adaugat si fasolea de boabe fiarta.

Mai lasa zacusca de fasole la fiert pentru inca 20 de minute, amestecand constant.

O poti gusta pentru a vedea daca mai trebuie sau nu sare, apoi opreste focul si indeparteaza cratita de pe aragaz.

Cat timp zacusca de fasole boabe intregi se mai raceste, sterilizeaza borcanele si capacele. Am explicat aici cum se sterilizeaza.

Am umplut rand pe rand borcanele sterilizate cu zacusca de fasole boabe pentru iarna. Din ingredientele mentionate in reteta ies cam 5 borcane de 800 de grame.

In timp ce sunt umplute, borcanele sterilizate trebuie sa stea pe o tava de inox pentru a atenua socul si nu crapa din cauza la zacusca fierbinte.

Infileteaza capacele la borcane si supra-sterilizeaza-le la bain-marie, in oala cu apa. Fierberea propriu zisa dureaza 30 de minute.

Dupa ce se racoresc complet depoziteaza-le in camara.

Este o zacusca de fasole boabe pentru iarna excelenta, iar ardeii capia copti ii dau un gust aparte, o aroma deosebita.

Merita sa incercati si voi aceasta reteta de zacusca de fasole boabe pentru iarna pentru ca este un adevarat deliciu.

Acorda nota pentru reteta Zacusca de fasole boabe pentru iarna (reteta traditionala)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 voturi, media: 4,67 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response