Conopida murata pentru iarna in saramura cu otet este un adevarat deliciu, chiar daca nu este o reteta atat de populara precum cea de gogonele sau castraveti murati. Reteta de conopida murata la otet si saramura pentru iarna este foarte usoara si nu contine conservanti.

Muraturile in saramura sunt foarte sanatoase, avand o serie de beneficii. Afla mai jos cum se pune conopida la murat, la otet cu saramura, dupa una din acele retete de conopida pe care cu siguranta le vei indragi.

Conopida murata pentru iarna in saramura cu otet
___
Ingrediente
  • 1 kg conopida desfacuta in buchetele
  • 2-3 frunze de dafin
  • 4-5 fasii de hrean
  • 1 ardei iute
  • 7 catei de usturoi
  • 10-11 rondele de morcov
  • 3 bete uscate de marar
  • 3 crengute de cimbru uscat
  • Pentru saramura:
  • 25 g de sare grunjoara neiodata la fiecare un litru de apa
  • 1 lingura de otet de masa simplu
loading...

Mod de preparare - cum se pune conopida murata pentru iarna in saramura cu otet:

Curata conopida de frunze si indeparteaza cotorul cu un cutit ascutit.

Desfa frumos buchetelele de conopida, unul cate unul.

Pune buchetelele de conopida intr-o strecuratoare si spala bine sub jet de apa rece. Indeparteaza micile impuritati care raman.

De obicei, inainte de a pune conopida la murat, o desfac in buchetele si o tin o zi in apa cu otet ca sa iasa viermisorii.

Intre timp, pregateste si celelalte ingrediente.

Curata cateii de usturoi, morcovul si hreanul.

Taie morcovul in rondele si hreanul fasii.

___

Cum se pune conopida la murat in borcane, pentru iarna?

Borcanele pentru muraturi trebuie sa fie curate, bine spalate si clatite. La fel si capacele. Pentru reteta de conopida murata la borcane nu trebuie sterilizate, asa cum se procedeaza la alte conserve.

Am folosit un borcan de 1,7 litri.

Pe fundul borcanului am asezat frumos marar, cimbru si o fasie de hrean.

Peste acestea am pus buchetelele de conopida, cat mai strans.

Din loc in loc, printre ele, am pus cate un catel de usturoi, ardei iute si fasii de hrean.

Pentru decor am pus si cateva rondele de morcov si frunze de dafin.

Deasupra am asezat doua brete de marar uscat pentru a apasa conopida sub saramura.

Cum se face saramura pentru conopida murata?

Intr-o cratita, am pus cate 25 grame de sare la fiecare un litru de apa. Puteti face mai multa saramura.

Am lasat sa clocoteasca circa cinci minute, dupa care am stins focul si am lasat deoparte pentru 4-5 minute.

Am asezat borcanele cu conopida pe o tava de inox pentru a nu se sparge atunci cand pun saramura fierbinte.

Am turnat saramura in fiecare borcan pana ce toate au fost pline ochi.

Saramura ramasa se pastreaza pentru a doua zi.

Lasa borcanele acoperite partial cu capace.

Procesul de fermentatie va incepe, iar la suprafata se va forma o spuma pe care nu trebuie sa o indepartati.

A doua zi, pune cate o lingura de otet de masa la fiecare borcan de 1,7 litri. Daca folosesti borcan de 3 litri pune cate doua linguri de otet.

Completeaza cu saramura rece ramasa in cratita.

Infileteaza ermetic capacele borcanelor si muta conopida murata in pivnita.

In primele zile de fermentatie moarea se va tulbura.

Dupa aproximativ trei saptamani, zeama se va limpezi.

Dupa reteta de mai sus, conopida murata la borcan va fi gata in 5-6 saptamani. Va fi acra exact cat este nevoie si foarte aromata.

Ce trebuie sa sti despre conopida murata pentru iarna in saramura cu otet:

In cazul in care este cald in incaperea unde le depozitati, borcanele pot fasai, elimina gaze. Desfaceti usor capacele si apoi le inchideti la loc.

Daca se intampla sa faca floare, fierbe o noua saramura care sa o inlocuiasca pe cea veche. Pur si simplu scurge borcanele de saramura veche, spala sub jet de apa rece muraturile, in cazul de fata conopida murata si legumele. Pune-le din nou in borcan si adauga saramura noua.

Daca saramura fermentata da semne de „balosire” trebuie sa vanturati sau sa pritociti zeama.

Deschide capacele borcanelor, scurge moarea intr-un vas si apoi pune-o din nou in borcane. In acest mod saramura se va oxigena.

Daca folositi un butoi mai mare pentru muraturi, puteti vantura sau pritoci saramura cu ajutorul unui furtun, exact asa cum am descris aici la reteta de varza murata la butoi.

Acorda nota pentru reteta Conopida murata pentru iarna in saramura cu otet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 voturi, media: 3,57 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response