Reteta conopida gratinata la cuptor cu smantana si cascaval. Conopida la cuptor cu smantana si cascaval - o reteta simpla si rapida gata in 15 minute. Conopida poate fi inlocuita cu broccoli. Este o reteta vegetariana care se prepara foarte usor si este foarte gustoasa. Conopida este o leguma versatila, poate fi gatita in mai multe moduri, asa ca este pacat sa nu o introduceti in meniul vostru.

Conopida gratinata la cuptor cu smantana si cascaval
___
Ingrediente
  • o conopida mica de cca. 600 g
  • sare
  • piper
  • 200 ml smantana fermentata grasa cu min. 20% grasime
  • 50 g unt
  • 100 g cascaval ras
  • 2 linguri de pesmet
loading...

Mod de preparare conopida gratinata la cuptor cu smantana si cascaval:

Conopida se desface in buchetele care se clatesc bine cu apa rece.

Pune la fiert doi litri de apa cu o lingura de sare.

Cand apa incepe sa clocoteasca, pune buchetelele de conopida si opareste-le pentru trei minute. Aveti grija sa nu le uitati pentru ca se inmoaie foarte rau daca le lasati mai mult.

Dupa cele trei minute, scoate buchetelele de conopida din apa clocotita si transfera-le intr-un bol cu apa rece pentru a opri procesul de gatire.

Acest procedeu mai poarta denumirea de blansare. Aceasta metoda se aplica la toate legumele oparite: sparanghel, pastai de fasole verde, broccoli, morcovi etc. In acest fel se pastreaza atat culoarea frumoasa cat si textura.

Lasa conopida 2-3 minute in apa rece si apoi scurge-o intr-o strecuratoare.

Cum se gatesc conopida sau broccoli la bain-marie (aburi)?

Un alt mod de a gati conopida este la aburi. Asa am procedat la sufleul de conopida.

___

Ia o oala pe care sa se potriveasca perfect strecuratoarea. In oala pune 2-3 degete de apa si 2 lingurite de sare.

Adu apa la punctul de fierbere si aseaza buchetelele de conopida sau broccoli in strecuratoare, deasupra apei clocotite.

Acopera totul cu un capac si continua sa lasi oala la foc timp de 7 minute.

In tot acest timp conopida se gateste perfect pentru a putea fi ulterior gratinata.

In cazul in care vrei sa o consumi ca atare sau sa o folosesti in salate, trebuie sa o lasi mai mult, 9-10 minute in total.

Preincalzeste cuptorul la 180° C.

Unge o forma cu unt din belsug si tapeteaz-o cu pesmet.

Rupe conopida in buchetele mai mici si distribuie intr-un strat egal in forma. Gusta sa vezi daca este suficient de sarata. Daca mai trebuie sare, poti adauga acum. Presara si putin piper macinat.

Toarna smantana peste conopida si apoi acopera totul cu cascavalul ras.

Pune forma cu conopida la cuptor pentru 20-30 minute. Este gata cand cascavalul este topit si rumenit.

Conopida gratinata se serveste imediat, fierbinte. Este extrem de gustoasa, iar cascavalul topit se intinde in fire.

foto: Elena Dragan

Acorda nota pentru reteta Conopida gratinata la cuptor cu smantana si cascaval

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 voturi, media: 4,00 out of 5)
Se încarcă...
Ads
loading...

Leave A Response